Printer Friendly Version Презентација српске културе у Чешкој Републици @ 5 June 2018 10:41 AM
Фестивал „Дани словенске културе“ одржан је у Чешкој Републици од 31. маја до 2. јуна 2018. године у организацији удружења „Словенске уније“ и уз помоћ Амбасаде Републике Србије у Прагу. Реализовано је низ културних манифестација у  Ходоњину, Старем Мјесту, Ухерском Храдишту, Микулчицама и Велехраду.
 
Међународну словенску конференцију, на којој су учествовали стручњаци и представници словенских удружења и институција, отворили су председник „Словенске уније“ Војтех Мерунка и амбасадор Републике Србије Вера Маврић. Током фестивала приказана је изложба „Заборављена Србија“ на којој су изложени значајни документи  везани за развој српско-чешких односа. Најзначајнији догађај на фестивалу је било представљање Мирослављевог Јеванђеља у „Музеју Библије“ у Велехраду које је реализовано у сарадњи са Матицом српском.
 
Током фестивала фолклорна група СКД „Радост“ из Прага учествовала је на више различитих догађаја, као што је отварање изложбе „Забрањена Србија“ у Ходоњину и „Српски дан“ у Микулчицама. У Ходоњину је 1. јуна 2018. године засађено стабло Панчићеве оморике који је добијено од Шумарског факултета Универзитета у Београду.