Printer Friendly Version Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić u zvaničnoj poseti Češkoj Republici @ 1 December 2016 10:36 AM
Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić je boravio u zvaničnoj poseti Češkoj Republici 29. i 30. novembra 2016. godine, na poziv predsednika Češke Republike Miloša Zemana. Dva predsednika su razgovarala o bilateralnim odnosima, unapređenju ekonomske saradnje, kao i aktuelnim spoljnopolitičkim temama, sa naglaskom na migrantsku krizu.
 
Predsednik Nikolić je imao odvojene razgovore sa predsednikom Senata Milanom Štjehom, predsednikom Poslaničkog doma Janom Hamačekom i predsednikom Vlade Češke Republike Bohuslavom Sobotkom.
 
U prisustvu dva predsednika, ministar obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević i ministar obrazovanja, omladine i sporta Češke Republike Kataržina Valahova potpisali su Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Češke o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, omladine i sporta.
 
Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić je položio venac u mauzoleju u Jindrihovicama, gde je sahranjeno 7100 Srba i 189 Rusa koji su umrli u austrougarskim zarobljeničkim logorima tokom Prvog svetskog rata.