Printer Friendly Version Председник Републике Србије Томислав Николић у званичној посети Чешкој Републици @ 1 December 2016 10:29 AM

Председник Републике Србије Томислав Николић је боравио у званичној посети Чешкој Републици 29. и 30. новембра 2016. године, на позив председника Чешке Републике Милоша Земана. Два председника су разговарала о билатералним односима, унапређењу економске сарадње, као и актуелним спољнополитичким темама, са нагласком на мигрантску кризу.

Председник Николић је имао одвојене разговоре са председником Сената Миланом Штјехом, председником Посланичког дома Јаном Хамачеком и председником Владе Чешке Републике Бохуславом Соботком.

У присуству два председника, министар образовања, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић и министар образовања, омладине и спорта Чешке Републике Катаржина Валахова потписали су Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Чешке о сарадњи у области културе, образовања, науке, омладине и спорта.

Председник Републике Србије Томислав Николић је положио венац у маузолеју у Јиндриховицама, где је сахрањено 7100 Срба и 189 Руса који су умрли у аустроугарским заробљеничким логорима током Првог светског рата.