Printer Friendly Version Poseta prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra inostranih poslova Ivice Dačića Češkoj Republici @ 25 September 2015 11:05 AM

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić je tokom zvanične posete Češkoj Republici 15. septembra 2015. godine imao razgovore sa svojim kolegom ministrom inostranih poslova Lubomirom Zaoralekom, kao i sa predsednikom Senata Milanom Štjehom i premijerom Bohuslavom Sobotkom.

Tokom razgovora je istaknut značaj tradicionalo prijateljskih odnosa između dve zemlje i ukazano je na nedavno realizovanu posetu premijera Češke Republike Bohuslava Sobotke Republici Srbiji kojom prilikom je akcenat bio na ekonomskoj saradnji. Navedeno je da u oblastima energetike i saobraćajne infrastrukture postoje značajne mogućnosti za unapređenje saradnje. Češka je potvrdila podršku procesu evrointegracije Srbije i ponovila spremnost da pomogne u što skorijem otvaranju pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU.

U vezi sa migrantskom krizom istaknuto je da je Srbija tranzitna zemlja kroz koju je do sada prošlo preko 140 000 migranata. Izraženo je očekivanje za zajednički nastup EU u rešavanju ovog pitanja.

http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/pres-servis/saopstenja/15770-2015-09-15-13-44-08?lang=lat