Printer Friendly Version Посета првог потпредседника Владе Републике Србије и министра иностраних послова Ивице Дачића Чешкој Републици @ 25 September 2015 11:01 AM
 
Први потпредседник Владе Републике Србије и министар иностраних послова Ивица Дачић је током званичне посете Чешкој Републици 15. септембра 2015. године имао разговоре са својим колегом министром иностраних послова Лубомиром Заоралеком, као и са председником Сената Миланом Штјехом и премијером Бохуславом Соботком.
 
 
 
 
Током разговора је истакнут значај традиционало пријатељских односа између две земље и указано је на недавно реализовану посету премијера Чешке Републике Бохуслава Соботке Републици Србији којом приликом је акценат био на економској сарадњи. Наведено је да у областима енергетике и саобраћајне инфраструктуре постоје значајне могућности за унапређење сарадње. Чешка је потврдила подршку процесу евроинтеграције Србије и поновила спремност да помогне у што скоријем отварању преговарачких поглавља Србије са ЕУ.
 
У вези са мигрантском кризом истакнуто је да је Србија транзитна земља кроз коју је до сада прошло преко 140 000 миграната. Изражено је очекивање за заједнички наступ ЕУ у решавању овог питања.
 
http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/pres-servis/saopstenja/15770-2015-09-15-13-44-08?lang=cyr